Γιορτή της Eπιστήμης: Η φωνή του ωκεανού

Το πιο σημαντικό μέρος στη γη δεν βρίσκεται στη στεριά, αλλά στη θάλασσα.
Από το ντομικαντέρ Ocean με τον David Attenborough

Δέκα χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού (COP21), το 2025 ανακηρύχθηκε στη Γαλλία «Έτος της Θάλασσας και του Ωκεανού», υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό τους ρόλο στη ζωή του πλανήτη μας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Tο πρώτο εξάμηνο του 2025, δύο ευρείες διεθνείς συναντήσεις εστιάζουν στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η πρώτη, η αμερικανική πρωτοβουλία Our Ocean Conference, στις 28-30 Απριλίου εόρτασε την δεκάτη της επέτειο στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας. Ένα χρόνο πριν, η σύνοδος αυτή είχε συγκληθεί στην Αθήνα. Η δεύτερη μεγάλη συνάντηση για τις θάλασσες και τους ωκεανούς, η Τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς (UNOC 2025), που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου 2025, απετέλεσε ορόσημο για μια παγκόσμια κινητοποίηση υπέρ της προστασίας των θαλασσών.

Στο πλαίσιο αυτό το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει από τις 10 έως τις 27 Νοεμβρίου, μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό του οποίου η εξερεύνηση και η προστασία αποτελούν σημαντικές προκλήσεις του 21ου αιώνα. Ανάδοχος της Γιορτής της Επιστήμης 2025, είναι η Εύη Νομικού, καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ποτέ άλλοτε οι ωκεανοί δεν είχαν τόσο μεγάλη ανάγκη να ακουστούν!
Η Γιορτή της Επιστήμης 2025 έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αναδεικνύει τον ρόλο της επιστημονικής γνώσης ως θεμέλιο για τη βιώσιμη σχέση του ανθρώπου με το θαλάσσιο περιβάλλον και τη διαφύλαξη της μοναδικής βιοποικιλότητας της Μεσογείου. Συνδυάζοντας τις καλλιτεχνικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές διαστάσεις του θέματος και αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και τις ψηφιακές τέχνες για την προστασία των ωκεανών, η Γιορτή της Επιστήμης στοχεύει στην κινητοποίηση και την ανάδειξη της σημασίας ελληνογαλλικής συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Η φετινή Γιορτή της Επιστήμης εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος
«Ψηφιακός Νοέμβρης, παγκόσμια γιορτή ψηφιακού πολιτισμού», μια πρωτοβουλία του Institut français – Παρίσι.


ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

📍 ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ – AUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS

🌊 ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025, 19:00

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ
Ο ΩΚΕΑΝΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ
Με την Françoise Gaill

ℹ️ Είσοδος ελεύθερη μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων. Ταυτόχρονη μετάφραση.

Η Françoise Gaill είναι ωκεανογράφος και ομότιμη διευθύντρια ερευνών στο CNRS, ειδική στα οικοσυστήματα των ωκεανών και αντιπρόεδρος της Πλατφόρμας «Ωκεανός και Κλίμα».
Το θέμα της ομιλίας θα εγείρει πολλά ερωτήματα: οξίνιση των ωκεανών, κλιματική αλλαγή, θαλάσσια βιοποικιλότητα, υπεραλίευση. Η Françoise Gaill θα αναδείξει επίσης το έργο του ωκεανογράφου και το πώς ο επιστήμονας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης για την κατανόηση και προστασία των ωκεανών μας.
Παρουσιάζει και συντονίζει o Άρης Καραγεώργης, Προέδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλλάσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

🌊 ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025, 19:00

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ (75′)
INOUÏ OCEAN (ΘΑΥΜΑΣΤΟΙ ΗΧΟΙ ΤΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ)
Κείμενο και ερμηνεία: Alexandra Hernandez
Στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

ℹ️ Είσοδος ελεύθερη μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων. Οι πόρτες ανοίγουν στις 18:00.

INOUÏ Ωκεανός είναι μια εντυπωσιακή παράσταση που διεγείρει τις αισθήσεις, στο σταυροδρόμι της Τέχνης, της Επιστήμης και του ψηφιακού κόσμου. Αυτό το υβριδικό έργο γεννήθηκε από μια συνεργασία μουσικών, επιστημόνων και οπτικοακουστικών τεχνικών, με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τον αντίκτυπο του ανθρώπου στον ωκεανό. Η ερμηνεύτρια του INOUÏ Ωκεανός, Αλεξάντρα Ερνάντες, κατάγεται από το Saint-Pierre-et-Miquelon και είχε ήδη μια στενή, προσωπική σχέση με τον ωκεανό. Η συνάντησή της με τον Λοράν Σοβά, θαλάσσιο βιολόγο στο CNRS, έδωσε γέννηση στο έργο. Η συναυλία INOUÏ Ωκεανός μετατρέπει την επιστημονική γνώση σε τέχνη και συναίσθημα, καλώντας το κοινό να ακούσει προσεκτικά και να βυθιστεί σε αυτό το υποθαλάσσιο οικοσύστημα, τόσο όμορφο και τόσο τρωτό ταυτόχρονα.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με την καλλιτέχνιδα.

🌊 ΠΕΜΠΤΗ 13 NΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025, 19:00

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
LIFE MARENATURA, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ
Σκηνοθεσία του Roberto lo Monaco (2025)

ℹ️ Υποχρεωτική εγγραφή μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων εδώ: https://forms.gle/KRiean5SCdQXAhK78. Οι πόρτες ανοίγουν στις 18:00.

Ένα εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη σύγχρονη έρευνα στα ευάλωτα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Από την παρακολούθηση θαλασσοπουλιών και τη γενετική δειγματοληψία, έως τις μοναδικές υποβρύχιες λήψεις θαλάσσιων θηλαστικών, οι μαρτυρίες των επιστημόνων ζωντανεύουν τις κρυφές ιστορίες της θάλασσας. Kαθηλωτικό, αποτυπώνει τη μάχη για την προστασία της κοινής μας γαλάζιας κληρονομιάς.

Παραγωγή: MEDASSET – (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών
Συγχρηματοδότηση: Ευρωπαϊκή Ένωση, Πράσινο Ταμείο, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη
Σε συνεργασία με: Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΜΟm – Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Εταιρεία Περιβαλλοντικών Συμβούλων NCC, Ιταλικό Ινστιτούτο Προστασίας και Έρευνας Περιβάλλοντος, WaterProof Marine Consultancy & Services BV, The Green Tank.

🌊 ΤΡΙΤΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025, 19:00

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ

ℹ️ Είσοδος ελεύθερη μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων. Ταυτόχρονη μετάφραση.

Οι θάλασσες επανέρχονται στο επίκεντρο της διεθνούς στρατηγικής, με ρόλους που ξεπερνούν τη ναυσιπλοΐα και την άμυνα και αγγίζουν περιβαλλοντικές, τεχνολογικές και κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις. Η ασφάλεια και ο έλεγχος των θαλάσσιων διαδρομών, οι υποθαλάσσιες υποδομές και η κλιματική κρίση αποτελούν καίρια ζητήματα τη σύγχρονης γεωπολιτικής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του παν. Θεσσαλίας κ. Α. Γουργιώτης, θα αναφερθεί στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό ως βασικό εργαλείο της γεωπολιτικής διακυβέρνησης και της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αναδεικνύεται από το πρώτο Θαλάσσιο Χωροταξικό Πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής του Βορείου Αιγαίου. Ο Διευθυντής του Τομέα Γεωπολιτικής Ψυχρού Πολέμου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, κ. I. Σωτηρόπουλος θα εστιάσει στην Αρκτική που αποτελεί νέο πεδίο γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων, καθώς η τήξη των πάγων ανοίγει εμπορικούς διαδρόμους με διεθνή σημασία. Η ελληνική ναυτιλία, με στρατηγικές επενδύσεις σε πλοία ice class και επιτυγχάνοντας παγκόσμιες πρωτιές στη μεταφορά LNG και άλλων φορτίων, αποδεικνύει την προσαρμοστικότητά της στο νέο περιβάλλον.

Ο κ. Γ-Σ. Πρεβελάκης, ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne, θα τονίσει τη σημασία της «Παιδείας της Θάλασσας», ως θεμέλιο για την κατανόηση και αξιοποίηση της θαλάσσιας διάστασης, συνδυάζοντας γεωπολιτική, τεχνολογία και εκπαίδευση που θα συμβάλει στη στρατηγική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ομιλητές :
Γιώργος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne
Aνέστης Γουργιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής – Διευθυντής Εργ. Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού [ΕΠεΧΣ] – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ιωάννης Σωτηρόπουλος, Senior Research Fellow, ΕΚΠΑ
Νίκος Γερογιάννης, Senior Consultant

🌊 ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025

ΠΡΟΒΟΛΕΣ, ΣΤΙΣ 10:00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13:30
LES GARDIENNES DE LA PLANETE
Σκηνοθεσία του Jean-Albert Lièvre (2022, 82′), με τη φωνή του Jean Dujardin

ℹ️ Είσοδος ελεύθερη μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων. Για όλες τις ηλικίες.

Το γαλλικό ντοκιμαντέρ, προσφέρει μια βαθιά και συγκινητική αναπαράσταση της σχέσης των ανθρώπων με τις φάλαινες, είναι εμπνευσμένο από το ποίημα «Whale Nation» του Heathcote Williams. Θα βυθιστείτε σε μια ανεπανάληπτη εμπειρία, όπου η εικόνα και ο ήχος σας μεταφέρουν από τα απύθμενα βάθη του Ωκεανού ως τα άκρα του απέραντου σύμπαντος.

🌊 ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025, 19:00

ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ

ℹ️ Είσοδος ελεύθερη μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων. Ταυτόχρονη μετάφραση.

Οι τελευταίες πρόοδοι στην τεχνητή νοημοσύνη (TN) επιτρέπουν σε επιστήμονες και νεοφυείς επιχειρήσεις να ενδιαφερθούν για τη χρήση της στη διαχείριση των ωκεανών. Ο ψηφιακός δίδυμος ωκεανός είναι μια πολυδιάστατη, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο εικονική αναπαράσταση του ωκεανού, που συνδυάζει παρατηρήσεις, τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένη μοντελοποίηση, προσβάσιμη σε όλους.
Αυτή η εμβληματική πρωτοβουλία της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Restore Our Ocean and Waters» αναπτύσσεται από τη Mercator Ocean International σε συνεργασία με το Φλαμανδικό Ινστιτούτο Θαλασσίων Υποθέσεων και άλλους ευρωπαίους εταίρους και αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα και τις τεχνολογίες αιχμής της ΕΕ

Ομιλητές:
Pierre Bahurel, Γενικός Διευθυντής του Mercator, Γαλλικού Κέντρου Αναλύσεων και και ωκεανογραφικών προβλέψεων
Ευάγγελος Μόσχος, συνιδρυτής της Amphitrite, γαλλικής νεοφυούς επιχείρησης που βασίζεται στην επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων με στόχο την ανάλυση της επιφάνειας των ωκεανών.
Ιωάννης Παπουτσής, Επίκουρος Καθηγητής, ΕΜΠ, Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Συντονισμός: Εύη Νομικού, Ανάδοχος της Γιορτής της Επιστήμης, καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

📍ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

🌊 10 – 31 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025

ΕΚΘΕΣΗ
ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ; ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΗ!
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Tara Océan

ℹ️ Είσοδος ελεύθερη. Για όλες τις ηλικίες. Διαθέσιμη επίσης: η ψηφιακή κόμικ σειρά Planktos! Σε τηλέφωνο, tablet ή υπολογιστή.

Κατανοήστε τη ρύπανση από πλαστικά, εντοπίστε το πρόβλημα, βρείτε λύσεις!
Από το 2010, το ιστιοφόρο Tara συλλέγει μικροπλαστικά (διαμέτρου 0,2 έως 5 mm) στα δίχτυά του, και τα αποτελέσματα είναι σαφή: τα θραύσματα μικροπλαστικών είναι πανταχού παρόντα στον Ωκεανό.
Ανακαλύψτε την έρευνα του Ιδρύματος Tara Océan που υλοποίησε το 2019 για τη ρύπανση των ωκεανών από πλαστικά και τις δυνατότητές μας να μειώσουμε αυτήν τη ρύπανση. Η έκθεση ευαισθητοποίησης προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει την πολυπλοκότητα του πλαστικού υλικού.
Μία έκθεση που αποτελείται από 12 πλήρεις, εικονογραφημένες και εκπαιδευτικές Infographic.

📍 ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΑΙΘΟΥΣΕΣ

🌊 25 – 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025

Hackathon ΩΚΕΑΝΟΣ
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΩΚΕΑΝΟΣ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ… ΣΕ 48 ΩΡΕΣ!
Σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»

ℹ️ Φόρμα εγγραφής για την συμμετοχή σας: https://forms.gle/7nH1FaKUKucDzQJF9. Εγγραφές έως τις 22 Νοεμβρίου!

To hackathon είναι μια συμμετοχική και δημιουργική εκδήλωση όπου άνθρωποι με διαφορετικό υπόβαθρο (φοιτητές, ερευνητές, καλλιτέχνες, πολίτες κ.λπ.) συναντώνται για να εργαστούν σε ομάδες και να βρουν καινοτόμες λύσεις σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, και όλα αυτά μέσα σε μόλις 48 ώρες. Στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης «Η φωνή του ωκεανού», το hackathon θα προτείνει μια συλλογική πρόκληση: «Φανταστείτε συγκεκριμένες και καινοτόμες λύσεις για την προστασία της Μεσογείου».

Challenge selection
Πρόκληση #1 – Επιδράσεις των θαλάσσιων θερμικών κυμάτων στα είδη ψαριών της ιχθυοκαλλιέργειας
Πρόκληση #2 – Χαρτογράφηση και παρακολούθηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας για την ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τις υπηρεσίες των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Πρόκληση #3 – Μείωση των επιπτώσεων της ναυτιλίας στη θαλάσσια βιοποικιλότητα
Πρόκληση #4 – Συστήματα παρακολούθησης της ραδιενέργειας στο θαλάσσιο περιβάλλον
Πρόκληση #5 – Meteo@DataGEMS: Τρισδιάστατη απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο μετεωρολογικών δεδομένων 3D/2D

Επιστημονική επιτροπή:
Εμμανουέλλα Δούση, Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ
Άρης Καραγεώργης, Διευθυντής του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Βασιλική Κοτρώνη, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ)
Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια, ΟΠΑ
Θόδωρος Μερτζιμέκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, ΕΚΠΑ
Εύη Νομικού, Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ

📍ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

🌊 10 & 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025, 11:40 – ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
🌊 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025, 19:10 & 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025, 20:20 – ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ
OCEANS: OUR BLUE PLANET
Σκηνοθεσία των Mark Brownlow και Rachel Scott (2018, 40′)
Αφήγηση στα ελληνικά: Κατερίνα Λέχου. Αφήγηση στα γαλλικά: Isabelle Carré

Μια παγκόσμια Οδύσσεια για να ανακαλύψετε τον μεγαλύτερο και λιγότερο εξερευνημένο βιότοπο του πλανήτη. Η σύγχρονη επιστήμη και οι νέες τεχνολογίες για τους ωκεανούς μας επιτρέπουν να προχωράμε συνεχώς στην εξερεύνηση του άγνωστου.

ℹ️ Για όλα τα ηλικιακά κοινά. Σελίδα της ταινίας: https://www.eef.edu.gr/el/programme/okeanoi/
Κρατήσεις τηλεφωνικά στο Ιδρυμα Ευγενίδου στο (+30) 210 9469600
Τα δωρεάν εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα κατά προτεραιότητα στα ταμεία του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Διαθέσιμα ακουστικά δωρεάν στο ταμείο, με την παράδοση ταυτότητας ή διαβατηρίου μέχρι την επιστροφή τους.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ

Α. ΞΕΝΑΓΗΣΗ – ΑΡΧΕΛΩΝ, μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τη μελέτη και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των οικοτόπων τους στην Ελλάδα.

🌊 ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ & ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025, στις 11:00

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ που φιλοξενεί θαλάσσιες χελώνες τραυματισμένες ή άρρωστες, διοργανώνει στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης, ειδική ξενάγηση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

ℹ️ Yποχρεωτική εγγραφή στον σύδεσμο: https://forms.gle/wxrfaYzENKq78NgL6
Διεύθυνση: 3η Μαρίνα Γλυφάδας (πρόσβαση με τραμ και λεωφορείο)
Διάρκεια επίσκεψης: 45 λεπτά
Τιμή: 5€ ανά άτομο (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25)

Β. ΞΕΝΑΓΗΣΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ ΝΙΚΗ ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗ

🌊 ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ & ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025, ΑΠΟ ΤΙΣ 11:00 ‘ΕΩΣ ΤΙΣ 18:00

Το Πολιτιστικό Κέντρο Τέχνης και Λόγου Νίκη Παπαθεοχάρη ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2025 με σκοπό να προωθήσει την πολιτιστική και καλλιτεχνική έκφραση της εικαστικού Νίκης Παπαθεοχάρη. Οι επισκέπτες θα ακολουθήσουν ένα νοητό μονοπάτι ανάμεσα στα έργα της εικαστικού, ανακαλύπτοντας θεματικές που αναδεικνύουν τη σημασία της μνήμης, της ιστορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Με έμφαση στην τέχνη και την οικολογία, το Κέντρο προσφέρει μια μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία, που συνδυάζει τη θάλασσα, τη μουσική και την ποίηση, δημιουργώντας μια βιωματική συμμετοχή για μικρούς και μεγάλους.

ℹ️ Υποχρεωτική κράτηση: [email protected]. Τηλ. 2111907006.
Διεύθυνση: Λεωφόρος Ποσειδώνος 110, Γλυφάδα 166 74. Είσοδος Αστέρια
Διάρκεια επίσκεψης: 45 λεπτά
Τιμή: 8€ ανά άτομο

ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ℹ️ Οι εγγραφές έχουν κλείσει.

Τα σχολικά εργαστήρια πραγματοποιούνται στο Γαλλικό Ινστιτούτο, από την Εύη Νομικού και τους φοιτητές και τις φοιτήτριές της στο ΕΚΠΑ, από καθηγητή γαλλικών στο ψηφιακό μουσείο Micro-Folie και από τη διεθνή περιβαλλοντική ΜΚΟ Medasset (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών), από την ΕΛΛΕΤ και την εκπαιδεύτρια και ερευνήτρια με ειδίκευση στο θαλάσσιο περιβάλλον, την τηλεπισκόπηση και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) Κωνσταντίνα Ριζοπούλου.


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΕΛΚΕΘΕ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ Α. Ι. ΜΑΡΤΙΝΟΥ
MERCATOR OCEAN INTERNATIONAL
ΙΔΡΥΜΑ TARA OCEAN FOUNDATION

ΜΚΟ-ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΑΡΧΕΛΩΝ
ΕΛΛΕΤ – Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
MEDASSET – GR – Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ ΝΙΚΗ ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ & ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Matthieu Abgrall – Ακόλουθος Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας, Υποδιευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Kατερίνα Σπυροπούλου – Αναπληρώτρια του Ακολούθου Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας, Margot Givre – Υπεύθυνη του προγράμματος, Εύη Νομικού – Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ, Cécile Thomas-Courcoux – Mercator Ocean, Néphélie Muletier – Βοηθός Τμήματος Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας.

 

10 - 27 Νοέ 2025

Γιορτή της Eπιστήμης: Η φωνή του ωκεανού
Xρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη εμπειρία χρήσης
Για περισσότερες πληροφορίες Όροι χρήσης